Menneske_i_grotte

Intet kulturelt nyt over at fremme din ydre

433

I hele menneskehedens historie – og måske endda før – har vi smukkeseret os. Vi har gjort indgreb i vores kroppe, vi har malet os, vi har forsøgt at forbedre vores ydre. 

Det er er helt sikkert noget kulturelt. Det er det kulturelle, der definerer, hvad der er skønt, hvad der smukt og hvad der er acceptabelt for at opnå skønheden. 

Derfor er det også umuligt at spå om, hvad det virkelig skønne er og hvad der skønt i morgen. Det kan ændre sig konstant, og hvad der er skønt i denne kultur, kan være frastødende i en anden. 

Stenaldermenneskenes skønhedsprodukter

Der er ikke meget data fra os mennesker, inden vi begyndte at skrive ned, hvad vi foretog os. Det er derfor svært at sige, hvad vi faktisk foretog os.
I hvert fald er det sikkert, at vi foretog os noget og at vi foretog og ting på vores kroppe, som skulle fange det modsatte køns opmærksomhed. 

Der er fundet grave, hvor mennesker er begravet med forskellige smykker og andet på kroppen. På samme måde som smykket har vi også malet os selv med de farver, vi af naturen har kunnet finde. 

Vi har altså haft et behov for at ændre eller se anderledes ud end vores nøgne kroppe – men hvorfor? 

Formentlig fordi de forskellige stammesamfund har haft forskellige syn på skønhed. Fordi vi har villet parre os med den, der passede til os eller som levede op til skønhedsidealerne. 

Er det så fjernt fra, hvad vi gør i dag? 

Nutidens skønhed

Nej, slet ikke. I dag er det måske ikke altid naturlig maling, det er måske også nogle lidt finere smykker, men substansen er den samme – vi ønsker er gøre os selv smukkere. 

Det er f.eks. muligt at få en botox behandling Vejle. Her kan man få gjort sit ansigt smukkere, mere symmetrisk eller hvad end ønsket er. 

Forskellen på mennesket for 10.000 år siden og så i dag, hvad angår skønhed, er altså, at der nye og flere teknikker mulige. Det er svært at forestille sig en botox behandling i stenalderen, i hvert fald svært at forestille sig som smertefri. 

Hvad er skønt i morgen? 

Hvad så med fremtiden? Hvis du mangler en kulturoplevelse, så ligger den gemt lige her – morgendagens skønhed. 

Lad din fantasi vandre. Undersøg de områder, hvor nye teknikker, nye smykker, ny skønhed kommer frem. Hvad er det for en skønhed, er den skøn eller kan du slet ikke forholde dig til den. 

På samme måde, som vi kan blive forarget eller betaget af et skønhedsideal fra fortiden eller fremtiden, kan vi blive forarget og skønhedsidealer fra andre kulturer.

Din kulturelleoplevelse bliver altså noget hjemme arbejde, og det bliver kun en skøn oplevelse, hvis du går helt hjertet ind til det. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *