Er også din festivalsommer blevet aflyst?

433

Corona-virusset har ændret nærmest alles planer for år 2020. Den verdensomspændende virus breder sig som en usynlig fjende, og mens den først og fremmest er en sundhedskrise og en økonomisk krise, er den også især en kulturkrise. Her er din guide til kultur under corona.

Kultur i corona-tider

Den pludselige, hemmelighedsfulde coronavirus er opstået ud fra ingenting, og foreløbig ser det ud til, at den er her for at blive. Vi ved desværre endnu ikke, hvornår denne mærkelige, stille hverdag endelig kan erstattes af vores gamle, frie liv. 

Selvom Danmark gradvis genåbner mere og mere, vil mange ting højst sandsynlig ikke vende tilbage til, hvad de var før. Med henblik på miljøet og overdrevent forbrug er dette overvejende positivt, men man må håbe, at kulturlivet ikke tager for meget skade af nedlukningen, som især kommer til at trække hårdt på kulturinstitutionernes ressourcer i løbet af sommeren. 

Kulturhusene og spillestederne har brug for indtægter og billetsalg. Situationen med tomme koncertsale og øde festivalpladser ser ikke for god ud.

Masser af alternativer

Selvom det for tiden er svært at opleve kulturen på tæt hold i form af live koncerter, teaterforestillinger og foredrag, kan man dog stadigvæk nyde godt af adskillige kulturelle alternativer. For eksempel kan mange koncerter opleves som live-stream på blandt andet Facebook og Youtube. 

Forbindelsen til ens idol kan måske endda føles endnu tættere, idet mange stjerner er meget aktive på de sociale medier for tiden og blandt andet afholder Q&As og livestreams. Mens bibliotekerne holder lukket, kan man gøre brug af e-bøger, og nogle biblioteker stiller for tiden endda nogle e-bøger til rådighed gratis. 

Samtidig findes der stadigvæk adskillige film, videoer og tutorials overalt på nettet, som kan streames på alle platforme. På trods af at CPH DOX dokumentarfilm festivalen, som blev afholdt i marts og april 2020, ikke kunne finde sted med ægte publikum, blev hele festivalen en online festival med gode priser til hver enkelt film. Alle disse initiativer er et bevis på, at også kulturen lever videre i disse corona-tider.

Få det bedste ud af din sommer

Selvfølgelig er intet helt, som det plejer at være, men det betyder ikke, at det ikke alligevel kan nå at blive til noget godt. Forventninger har stor betydning, og den glæde, som mange nok har følt ved tanken om for eksempel Roskilde 2020, er også en glæde, man skal have lov til at sørge lidt over nu, hvor meget er blevet aflyst. 

Det er fuldstændig i orden at være ked af de oplevelser, man kommer til at gå glip af, men man må ikke være blind for alle de alternative oplevelser, der venter på at blive gennemlevet. For der findes nemlig mange gode tilbud, der blot venter på at blive opdaget og grebet. 

Den store nedlukning af samfundet betyder ikke, at kulturen er gået i hi. Den befinder sig blot i internettets afkroge, hvor den på mange måder er endnu mere tilgængelig end før. Man må dog ikke glemme at støtte sit lokale teater, sin biograf eller boghandel ved at vende tilbage efter krisen og give godt med drikkepenge. Det vil de blive glade for. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *